Naše nejbližší akce

Kejkle na tvrzi

hudebně divadelní odpoledne a večer (18.5.2024 16:00)

Co se zatím vyrýsovalo a nač se můžeme těšit:-): - na divadelní vystoupení spolku z Tachova Komedyjanti https://www.komedyjanti.cz/ - na tvrz se po několika latech vrací pravý Keltský rock v podání kapely Dick O´Brass https://dickobrass.cz/ - a rozjede to naplno i kapela PUDETO, která náám předvede jak se hraje v Tachově https://pudeto-tachov.webnode.cz/ více

Středověk na tvrzi? Věštírna i lazebník, Kolínský press

Středověk na tvrzi je zábavné odpoledne pro celou rodinu, které se koná v sobotu 22. června od 14 hodin na tvrzi v Nebovidech. Na tento den se tvrz zahalí do slavnostního hávu a na její nádvoří vyjedou rytíři se svým doprovodem. Bohatý program bude naplněn divadelními a hudebními vystoupeními, děti se mohou těšit na Čertovskou pohádku a pohádku O lakomé selce v podání Válkova kočovného divadla a šermířské umění předvedou Berounští měšťané. Na pódiu se také objeví břišní tanečnice a užití práva útrpného předvede inkvizitor. Během odpoledne dorazí i pracovnici Záchranné stanice pro zraněné živočichy v Pátku a představí své svěřence.

Součástí Středověku na tvrzi je festival řemesel. K vidění bude kovářské řemeslo, kameník, hrnčířka, pekaři a mnohé další. Řemesla si budou moci návštěvníci vyzkoušet. Nakoupit bude možné na středověkém tržišti u více jak třiceti trhovců s tradičními výrobky. Ti nejvzdálenější přijedou až z Litvy a budou nabízet i tamější pochutiny. Odvážlivcům otevře své brány věštírna a ztuhlé svaly bude napravovat lazebník. Děti se mohou vyřádit na "harantišti", kde je pro ně připravena celá řada her a dovednostních soutěží. K vidění budou jindy nepřípustné interiéry tvrze a zájemci mohou absolvovat komentovanou prohlídku. Zpřístupněna bude i výstava o Keltech. Během celého programu nabízí své speciality a lahodný mok vyhlášená středověká krčma. Vyvrcholením večera je pak od 20 hodin koncert skupiny Dick O'Brass. Ta je předním protagonistou keltského rocku na domácí hudební scéně. Hudební projev skupiny s mezinárodní účastí nezapře inspiraci tradiční hudbou Bretaně, Irska či britských ostrovů, naprostou většinu repertoáru však tvoří vlastní tvorba mísící moderní hudební styly s unikátním nástrojovým obsazením. Jejich hudbu možná znáte z filmů Bestiář či Jménem krále. Navazovat bude Ohňová show, která začíná ve 21.30 hodin. Středověk na tvrzi připravilo občanské sdružení Nebovidská tvrz ve spolupráci s MAS Podlipansko. Akce navazuje na úspěšný první ročník, který se odehrál v loňském roce. "Přestože věříme, že dorazí více jak tisíc návštěvníků, zakládáme si na tom, že akce se odehrává v rodinné a přátelské atmosféře. Proto uvítáme, pokud děti přijdou v dobových kostýmech, my jim za to nabídneme celou řadu interaktivit a možností zapojit se do programu. Naším cílem je upozornit veřejnost na nebovidskou tvrz, její slavnou minulost, ale i špatný stav, ve kterém s tato kulturní památka České republiky dnes nachází," doplnila členka občanské sdružení Nebovidská tvrz a místostarostka Nebovid Lucie Doušová. Sympatické od pořadatelů je dobrovolné vstupné, které bude bezezbytku využito na opravu nebovidské tvrze. Akce Středověk na tvrzi není ojedinělou akcí, které občanské sdružení pořádá. Již od posledního červnového víkendu je v provozu Letní kino na tvrzi, které unikátním způsobem propojuje filmový zážitek s atmosférou tvrze a nabídkou středověké krčmy.