Naše nejbližší akce

Tábor hudby a divadla na tvrzi

divadlo + 2 kapely + ohňovka (18.5.2024 17:00)

Přijďte na tvrz pobejt! nač se můžeme těšit: - na divadelní vystoupení spolku z Tachova Komedyjanti https://www.komedyjanti.cz/ - naplno to rozjede kapela PUDETO, která nám předvede jak se hraje v Tachově https://pudeto-tachov.webnode.cz/ - fire show Patrik - vystoupení nadějného performera, kterého jste ještě na tvrzi neviděli - na tvrz se po několika letech vrací pravý Keltský rock v podání kapely Dick O´Brass https://dickobrass.cz/ V krčmě Vás točeným Bernardem a kýtou potěší spolek Vlčí doupě - výdělek bude věnován na pejsky. Víno, Prosecco a a Aperol přijede rozlévat kolínská Vinárna Pod lípou. Akce je bezkelímová/bezplastová, přinést si můžete vlastní půllitr nebo můžete využít vratných kelímků, které pro Vás budou připraveny. více

Přežije tvrz další zimu? Držíme palce, Kolínský deník

Nebovidy – Další zima čeká na středověkou tvrz, alias špýchar. Zvládne ji? Ta loňská se na památce podepsala opravdu značně, na některých místech doslova zmizela už předtím chatrná střecha. Nebovidští se snaží tvrz zachránit, leč dotace se shání obtížně a financovat opravu památky je z rozpočtu menší obce prakticky nemožné.

O oživení, záchranu a následné využití tvrze usiluje občanské sdružení Nebovidská tvrz.  I když dotační peníze na opravy se mu zatím získat nepodařilo, povedly se mu už dvě ohromné věci. Oživit památku mnoha akcemi a vzbudit zájmu o ni, přesněji řečeno  i přesvědčit část obyvatel, že se nejedná o barabiznu na zbourání, ale o památku hodnou záchrany a péče. A z tvrze, kterou ještě před rokem řada místních jako památku ani nevnímala, se postupně stává kulturní stánek obec, kam si nachází cestu doslova stovky návštěvníků. Vzpomeňme například jarní komentovanou prohlídku tvrze, úspěšnou červnovou akci Středověk na tvrzi či oživení památky promítáním letního kina. „Na tvrzi probíhá kulturní a společenský ruch i v chladnějších měsících," říká členka sdružení, místostarostka Lucie Doušová. Zanedlouho, konkrétně 27. října, se návštěvníci mohou těšit na Keltský den. „Do konce roku ještě plánujeme na 15. prosince na tvrzi vánoční trhy s programem," dodává.

Není to ale jen práce organizátorská, kterou sdružení pro tvrz dělá. Je to také o přiložení ruky k dílu. Členové sdružení odklidili mnoho kubíků kamenů a suti ze špýcharu a nyní se ho snaží zpřístupnit a využít pro plánované akce. „Pustili jsme se také do zpřístupnění středověkého sklepení ze dvora tvrze, snažíme se odklidit navážku z původního průchodu, který se nachází v jedné z přízemních místností tvrze, přístupné z jejího nádvoří," popisuje Lucie Doušová. Sdružení se pokouší také o opravu klenby ve staré konírně též přístupné z nádvoří. Tam by měla najít zázemí zajímavá aktivita – kovářství, ovšem určené pro všechny nadšence, kteří uzdvihnou kovářské kladivo, tedy už pro děti od 10 let věku. A aktivitě se daří, mladí kováři se od září začínají scházet každou středu. V této chvíli se jedná o partu mužů po třicítce, kteří si každou středu odpoledne prostě chodí zakovat. „Momentálně vyrábějí mříž ke kapličce v Hlubokém Dole, kterou obec Nebovidy zrekonstruovala a do které kolínský sochař Jaroslav Hylas vyrábí sošku Panny Marie s Ježíškem. Kapličku bychom rádi vysvětili, předběžný termín je 8. prosince. Socha bude hrazena z veřejné sbírky, na kterou obyvatelé z Hlubokého Dolu a Nebovidy přispěli celkem 20 tisíci korunami," doplnila Lucie Doušová.

Na tvrz Nebovidech by obec spolu se sdružením chtělo opět žádat o dotace, další šancí bude na přelomu roku havarijní fond Středočeského kraje a ministerstva kultury. Pomoc ve formě dotací je ovšem potřeba brzy. Už před rokem stavební firmy říkaly, že z objektu, kde kdysi sídlilo JZD a národní výbor, nepůjde zachránit vše. Ale to nejcennější ano, tedy zdi, sklepy, klenby atd.

První zmínka o tvrzi pochází z roku 1436, ale to ještě neznamená, že teprve tehdy stavěla, hovoří se už o přechodu existující tvrze na jiného majitele. První zmínka o Nebovidech je z roku 1268, kdy zde měl majetek Kunata z Nebovid, patrně vladyka. Zda však už na tvrzi sídlil, není známo.

Záchrana za pět minut dvanáct

Nebovidská tvrz  měla už  jednou doslova na kahánku. Před jedenácti lety na ni byl vydán demoliční výměr. Podařilo se ji zachránit vysloveně na poslední chvíli díky tomu, že byla vyhlášena konečně za památku. Jenže bez dalších investic se na pokraj zkázy dostává znovu. Z rozpočtu menší obce je financování opravy památky prakticky nemožné.  Podaří se na záchranu tvrze získat dotace?

 

Autor: Jana Martinková