Naše nejbližší akce

Tábor hudby a divadla na tvrzi

divadlo + 2 kapely + ohňovka (18.5.2024 17:00)

Přijďte na tvrz pobejt! nač se můžeme těšit: - na divadelní vystoupení spolku z Tachova Komedyjanti https://www.komedyjanti.cz/ - naplno to rozjede kapela PUDETO, která nám předvede jak se hraje v Tachově https://pudeto-tachov.webnode.cz/ - fire show Patrik - vystoupení nadějného performera, kterého jste ještě na tvrzi neviděli - na tvrz se po několika letech vrací pravý Keltský rock v podání kapely Dick O´Brass https://dickobrass.cz/ V krčmě Vás točeným Bernardem a kýtou potěší spolek Vlčí doupě - výdělek bude věnován na pejsky. Víno, Prosecco a a Aperol přijede rozlévat kolínská Vinárna Pod lípou. Akce je bezkelímová/bezplastová, přinést si můžete vlastní půllitr nebo můžete využít vratných kelímků, které pro Vás budou připraveny. více

Středověk na tvrzi v Nebovidech, Kolínský deník

25.6.2012 23:38

Fotografie:http://kolinsky.denik.cz/galerie/ko-nebovidy-tvrz-stredovek.html?mm=3857872

Nebovidy – Vždyť je to budova k ničemu. Když spadne, co to bude za škodu? Takovýto názor přetrvává mezi částí obyvatel Nebovid ve vztahu k místní tvrzi. Lidé ji vnímají spíše jako špýchar, ale vůbec ne jako historickou památku, jejíž kořeny sahají ještě před polovinu 15. století.

„Věříme, že i díky akcím v prostorách tvrze se nám tento názor podaří zvrátit," říká místostarostka, členka sdružení Nebovidská tvrz Lucie Doušová. A zdá se, že se to víc než daří. Na sobotní akci s názvem Středověk na tvrzi přišlo přes 700 návštěvníků, což je víc, než kolik mají Nebovidy i s Hlubokým Dolem dohromady obyvatel. Přijeli lidé z širokého okolí, dorazili i Kutnohoráci, kteří nebovidské historické slavnosti dali přednost před vyhlášeným Stříbřením v Kutné Hoře a nelitovali.

Pro malé i velké návštěvníky bylo na třech nádvořích doslova jedna vedle druhé namačkaných nespočet aktivit, zajímavostí, vystoupení, ukázek a stánků.  Děti se vydováděly na tzv. harantišti, alias místu plném her pod širým nebem, bavil je klaun na chůdách, nechyběla pohádka, Belly dance Princezny ze 3. ZŠ Kolín, členové skupiny historického šermu NazariaN prozradili a názorně ukázali mnoho zajímavostí o středověkém životě, zbraních a boji. Svou sílu a dovednost předvedli mistři kováři a spoust dalších řemeslníků, ukázaly se břišní tanečnice, nechyběla ohňová show ani opravdová věštírna. A na tvrz přijel i mistr kat.  A bylo pozdvižení. A demonstrace přímo na divácích. Kat rozdělil přítomné na hříšníky a smilníky. Dobrovolník si mohl vyzkoušet, jaké to bylo, když byl hříšník vsazen do klády. Mistr kat vysvětlil, jak takové vsazení probíhalo, jak na hříšníka procházející lidé házeli, co jim padlo do ruky, atd. Podobná demonstrace proběhla i s čarodějnicí, na níž upoutanou na palečnici kat předvedl její přiznání.  Ale nebojte, krev netekla, častěji se díky humornému podání mnohých informací ozýval smích. 

První ročník akce se evidentně podařil, sdružení už může chystat další. Do té doby ale určitě nechce nechat tvrz „mrtvou". Na prázdninové měsíce se chystá víkendové promítání. V Nebovidech se snaží tvrz zachránit a přeměnit na místo pro setkávání a konání akcí. Prvním úspěchem je už to, že se ji podařilo zpřístupnit. Opravila se část střechy, existuje už příslib dotace 67 tisíc od ministerstva kultury. O další dotace se Nebovidští snaží, žádali na kraji a na havarijním fondu ministerstva kultury, letos zatím marně. Nad obytnou částí budovy je střecha v havarijním stavu. Před 10 lety vzal vítr tašky a obec to nenechala opravit. Jen zpřístupnění této části tvrze s dnes už propadlou střechou by potřebovalo částku přes dva miliony korun. Ale v Nebovidech se nevzdávají…

 

Autor: Jana Martinková