Naše nejbližší akce

Tábor hudby a divadla na tvrzi

divadlo + 2 kapely + ohňovka (18.5.2024 17:00)

Přijďte na tvrz pobejt! nač se můžeme těšit: - na divadelní vystoupení spolku z Tachova Komedyjanti https://www.komedyjanti.cz/ - naplno to rozjede kapela PUDETO, která nám předvede jak se hraje v Tachově https://pudeto-tachov.webnode.cz/ - fire show Patrik - vystoupení nadějného performera, kterého jste ještě na tvrzi neviděli - na tvrz se po několika letech vrací pravý Keltský rock v podání kapely Dick O´Brass https://dickobrass.cz/ V krčmě Vás točeným Bernardem a kýtou potěší spolek Vlčí doupě - výdělek bude věnován na pejsky. Víno, Prosecco a a Aperol přijede rozlévat kolínská Vinárna Pod lípou. Akce je bezkelímová/bezplastová, přinést si můžete vlastní půllitr nebo můžete využít vratných kelímků, které pro Vás budou připraveny. více

Vraťme náves Nebovidům - II. fáze projektu (grant TPCA PK)

NEBONÁVES - krajina vnitřní i vnější

V květnu 2015 jsme dostali milou zprávu - stali jsme se úspěšnými žadateli grantu TPCA Pro Kolínsko s projektem pro zelené kolínsko -  Nebonáves - krajina vnitřní i vnější. Jsme nositeli grantu PK na částku 200 tis korun.

Tento projekt je pokračováním loňského obnovení a vybudování Nebovidské návsi. Druhá fáze NEBO návsi bude realizována v roce 2015 a  klade si za cíl dokončit dlažbu pod pergolou/přístřeškem pro čekající na autobus, kamenem obložit nevzhledný základ po loni zbouraném plotu, který tvoří přechod mezi chodníkem a zelenou plochou návsi.  Realizace této části projektu byla provedena ihned po získání dotace již v květnu 2015. Během léta je těžké narazit na dobrého zedníka, proto jsme se snažili nezaváhat a realizaci uspíšit jak jen to bylo možné. Podlaha pergoly je zhotovena z divoké mozaiky z dolnobřeznické žluté žuly, kterou jsme za prostředky od TPCA pořídili.  A zde je výsledek:

Další fáze realizace projektu již potřebuje trochu zamyšlení, úvahy a práce na papíru. Aby se tvrz rozsvítila, to už není jen tak. Oslovili jsme několik odborných firem a architektů a pracujeme společně na výsledném projektu. Do nasvícení trvze mají co mluvit památkáři a úředníci, čeká nás tedy v příštím měsíci i nějaké to papírování.

Třetím bodem, který bychom chtěli z grantu PK realizovat je osazení návsi prvkem, který by dokonal genia loci tohoto místa. I tento prvek vyžaduje ze stran nositele grantu, spoku Nebovidská tvrz přípravu a zamyšlení. Na návsi se s dokončením této fáze projektu objeví i infotabule, s historií tvrze, návsi a mapující obnovu tohoto místa - realizaci projektu NEBO návsi.

Aktuálně probíhají na návsi dokončovací práce na slavnostním osvětlení tvrze, pracujeme také na infotabuli, ke které se na místě objevily zabetonované patky a v neposlední řadě v dílně Tomáše Vaňka vzniká plastika, která bude dominovat naší návsi. Dílo je inspirováno místem samotným - skladbou zdiva tvrze a názvem naší obce - Nebovidy (nebe viděti), nebovidský "Nebovid" se na návsi objeví již během října.

Slvanostní předání projektu proběhne 27.10.2015 od 17:30 hod. Akci doprovodí program skupiny Illusias - světelná UV show Blue illusion. Přijďte se podívat (více info naleznete v sekci "Akce").